3 reguli de bun simt pentru bloggerii de carte in colaborarile cu scriitorii romani

De cand cu cresterea influentei blogarilor de carte, a aparut o chestie relativ ok atunci cand ambele parti dau dovada de bun simt. Se ia una bucata de blogger dornic de a primi chestii pe gratis pentru ca parerea lui e al naibii de importanta pentru toata lumea. Omul mai are si ceva urmatori, deci automat se crede cumva superior, e pentru blogosfera romaneasca ca Balzac pentru literatura franceza. Apoi, de cealalta parte a baricadei, e scriitorul roman, dornic de promovare. Mno, pentru fericirea tuturor, tu, ca blogger de carte, trebuie sa respecti niste reguli de bun simt, zic eu.

1. Respectul pentru munca acelui om il arati cumparandu-i produsul, nu daca il ceri pe gratis. Am mai spus acest lucru si o sa-l mai spun. Literatura romana e si asa in impas. Daca vrei cu adevarat sa o promovezi, cumpara cartile scrise de Gavan, Trusca, Cartarescu sau cine crezi ca o sa-ti placa tie. Nu bate la usa virtuala a scriitorului (care a muncit pentru acea carte) si ii cere romanul, de parca ai fi tu un Dumnezeu al internetului si poti convinge un sfert din populatie sa il citeasca pe “amaratul” de care ti-ai facut mila si i-ai promovat scrierea.

2. Daca totusi primesti cartea ceruta, nu o arunca pe o noptiera pana cand o sa fii capabil sa rupi din pretiosul tau timp pentru a-o citi. Mai sunt oameni, nu atat de responsabili (imi sta in varful degetelor o alta expresie, dar ma feresc sa o folosesc), care isi amana sarcinile pana cand lenea se va plictisi de fundul lor iar inspiratia se va indura sa le faca o vizita. Pana atunci scriitorul poate astepta (ce, boss, nu-ti convine?) ca doar nu o sa-si permita sa-l intrebe pe domnul blogger vesnic aflat in reading-slump  ocupat despre recenzia care intarzie sa apara.

3. Daca ai tavalit prin noroi o alta scriere de-a autorului, te rog eu, nu ii da mesaj sa-l intrebi cand apare urmatoarea carte si daca nu ti-o ofera si pe aia. Si, bineinteles, scrie o recenzie obiectiva, argumentata prin care sa-ti arati respectul pentru scriitor si munca acestuia, nu face o tocana de cuvinte, din care reiese ca nu prea stii ce sa spui in explicarea concluziei tale.

Ai inteles acum cum sta treaba?

30 thoughts on “3 reguli de bun simt pentru bloggerii de carte in colaborarile cu scriitorii romani

  1. Cata dreptate ai! Nu mi se pare ok sa le scriu eu autorilor sa imi trimita cartea. Daca ma contacteaza ei, e altceva, dar chiar si atunci, ma straduiesc sa fac recenzia cat mai repede. Dar am vazut ca sunt bloggeri care “nu au timp” sa scrie recenzia, dar vezi ca vand cartea prin nu stiu ce grupuri.

    Liked by 2 people

  2. Eu în ultima vreme am refuzat mulți scriitori pentru că efectiv nu am timpul necesar pentru toate, sau nu mi s-au părut pe gustul meu. Celor cărora le accept cărțile le spun din start cam cât durează să fac recenzia, să știe oamenii la ce să se aștepte. La început mă simțeam prost să îi refuz și m-am pricopsit și cu cărți mai puțin bune. Noroc că mi-am dat seama că totuși timpul meu e prea scurt să-mi ocup timpul cu “obligații”.

    Liked by 1 person

  3. Eu nu colaborez pe partea de carti, dar din ce stiu eu de la prietenii care-o fac, cartile nu vin de la autori, ci de la librariile online. Adica tu ai facut praf prima carte a lu X, dar libraria online (oricare ar fi ea) ti-o trimite si pe-a doua. Fie ca i-ai cerut-o tu, fie ca ti-au dat-o ei. E grav?

    Liked by 1 person

    1. Pot să vină și direct de la autori propunerile de colaborare. Eu aș spune că primesc mai multe de la autori decât de la edituri.

      Like

  4. Din categoria așa nu, las acest exemplu de mesaj fascinant din partea unui scriitor: “E cineva interesat să citească o carte fascinantă, cu o poveste nemaiauzită până acum, scrisă de un autor român actual?…”

    Like

    1. Dar eu am primit o oferta sa cumpar o carte de autor roman, ce urmeaza sa fie ecranizata, la pret de 50 de ron + transport si apoi sa intru in „sistem”!! Asa oferta??? Un sistem piramidal de castiguri, nu am trecut de primele 3 randuri de la prezentare.

      Like

Leave a comment