Filmul Joker – de la empatie la dispreț

Toată lumea vorbește despre Joker și asta îți atrage atenția, fie că ești sau nu cinefil sau mai îndreptat spre seriale decât spre filme, cum e cazul meu. Recunosc, m-a atras mai mult ideea de a pune un răufăcător în poziția de victimă. Pentru că știam de la început că voi empatiza. Mereu empatizez în cazuri din acestea. Unii ar spune că am o problemă. Emil chiar a spus asta. Dar eu o văd mai mult ca pe o reacție normală. Pentru că în fond suntem toți produsul societății, a mediului. Și în timp ce unii se nasc cu părinți bogați și iubitori, alții nu au aceeași șansă. Și cei bogați vor ține workshop-uri despre cum au reușit ei în viață. Sau vor face glume despre cei săraci. Iar cei săraci îi vor urî.

Tu chiar nu asculți deloc? Ai pus aceleași întrebări în fiecare săptămână! “Cum merge munca?”, “Ai gânduri negative?” Am doar gânduri negative!

Când am auzit asta, spusă de personajul principal, am simțit-o ca pe o descriere universal valabilă pentru cei nefericiți. Depresivi. Pentru oamenii care nu-și mai ating scopul vreodată. Pentru oamenii care nu mai ies din mizerie. Și când spun mizerie nu mă refer la sensul clasic al cuvântului. Vorbesc despre stagnare, vorbesc despre a avea în fiecare an aceleași rezoluții. Și a fi tot mai departe de ele.

Filmul adună mai multe replici, imagini asemănătoare. Toate ca un reproș la adresa societății. La modul cum privim bolile mintale. La faptul că ni se cere să mimăm fericirea. Lumea te vrea fericit, toți fug de depresivi, de oameni care nu se încadrează în definiția lor de normalitate.

Joker sau Arthur e omul simbol. Pe la 45 de ani, trântit pe jos la propriu și la figurat de lume, având în grijă o mamă bolnavă. Visează să devină comediant. Actorul e incredibil în rol, face filmul ăsta și mai bun. Il vedem întâi ca pe un om chinuit, îi vedem devenirea într-un criminal. Și de aceea e greu să nu empatizezi cu el.

Apoi toate acele crime devin cumva prea mult, dar e justificabil. Pentru fie scopul regizorului a fost să ducă lucrurile în extrem pentru a arăta că afecțiunile psihice pot deveni o problemă serioasă, fie pur și simplu a considerat că toți trebuie să plătească. Și ăla care te hărțuiește pe stradă, și colegul de muncă rău intenționat, și cel care face glume și comentarii despre viață dintr-o poziție de superioritate, și bogatul care nu o să-i înțeleagă niciodată pe cei nu atât de norocoși.

Să spui că filmul încurajează violența e absurd. Să spui că justifică crima și apară criminalii e din nou absurd. Pentru că personajul principal nu e făcut pentru apreciere. Inițial îi înțelegi frustrarea, dar ce vezi de fapt e imaginea ta, de om nerealizat. Și îl urăști pentru asta. Vezi un om jalnic care apoi începe să ucidă, vezi imaginea unei boli mintale, a unei societăți bolnave, vezi decăderea umană, pe treapta ei cea mai de jos. De aceea e absurd să spui că cineva îl idolatrizează. Omul e făcut să enerveze, prin aspect, viață, râsul ăla isteric.

Apoi în ceea ce privește actorii, muzica, culorile, tot ce vreți, filmul e atent făcut. Aș spune că se va vorbi despre el și peste niște ani. Poate nu e genial, dar e cel puțin un film bun. Asta nu poate nega nimeni. Personal aș fi cerut niște flashback-uri din copilărie. Dar imaginea unui copil abuzat ar fi accentuat statul de victimă. Și vai, ce ne-ar mai fi sărit internetul în cap.

Cam asta am avut de spus. Un film bun, o lecție bună, câteva replici memorabile. Și fără eroi, că în viața reală ei nu există. 🙂

Fotografii preluate de pe cinemagia.ro

2 thoughts on “Filmul Joker – de la empatie la dispreț

  1. Cand judeci un film, il judeci un pic si in context. Daca doar filmul asta ar fi existat, totul ar fi fost in regula. Din pacate, sunt foarte multe filme care asta incearca: sa justifice violenta. Sa arate criminalii drept niste victime. Sa ne faca sa nu-i mai uram.

    De altfel, filmul asta poate fi inteles in multe feluri. Asta e deopotriva farmecul si defectul sau.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: