Posted in Liste și topuri

10 cărți de nota 10 citite în 2018

Cand am intrat in 2018 renuntasem deja la dorinta de a citi o suta de carti, cum mi-am tot propus in anii precedenti si nu fiindca as fi fost constienta ca nu o sa reusesc avand in vedere ca urma un an plin (a fost si mai plin decat am anticipat si totusi am citit), ci fiindca mi-am dorit sa ma concentrez pe calitate. Speranta mea era sa citesc 52 de carti, ceea ce ar fi insemnat o carte pe saptamana. In mod surprinzator si pentru mine, nu am reusit sa-mi ating scopul propus, asa modest cum a fost el. Am terminat anul cu 46 de carti citite, dar de un lucru sunt mandra, putine dintre ele au fost proaste. De aceea mi-e foarte greu sa fac acest top, fiindca as include cel putin 30 de titluri in el.

Ce am invatat anul acesta a fost sa renunt, nu mi-am batut capul cu cartile care nu mi-au placut si va recomand la fel. Ce vreau de la 2019 e sa ma rezum tot la o scriere pe saptamana, sa pun calitatea pe primul loc. Recunosc ca am tare multe de cumparat dar si multe restante prin biblioteca si o sa incerc sa-mi stapanesc entuziasmul fiindca trebuie sa-mi economisesc banii pentru alte doua rezolutii. Mno, lasand la o parte palavrageala asta pentru care tu nu ai dat click pe articolul meu, trecem la clasicul top, care e de fapt o lista cronologica fiindca chiar nu se poate sa le recomand altfel decat ca egale.

 • Diary de Chuck Palahniuk. Nu stiu daca scrierea e atat de geniala pe cat mi s-a parut mie sau doar am citit-o eu la momentul oportun, dar Palahniuk a reusit printr-o singura scriere ce nu au reusit vreo cateva carti de dezvoltare personala si anume sa ma motiveze. Prin Diary, scriitorul aduce o oda inspiratiei si foloseste durerea pe post de muza. Si m-a convins sa accept fiecare moment din viata mea, dar si sa fac ceva din el. A fost ca o lectie de viata pentru mine.
 • JFK 11.22.63 de Stephen King. Nu trebuie sa va aduc aminte cat de mult imi place King (desi au cam inceput altii sa-l inlocuiasca), dar in special aceasta scriere care, asa cum am mai spus, e dovada faptului ca acest om a ajuns la maturitate ca scriitor. E prima carte care implica si o poveste de dragoste, dar aduce si personaje istorice in scena. V-am lasat link catre recenzie ca sa nu va zapacesc prea mult.
 • Tess D’Uberville de Thomas Hardy. Cred ca nici o alta carte nu e mai tragica si mai nedreapta decat aceasta si totusi am iubit-o cu toata tragedia ei. Pe undeva iti aduce aminte de inocenta aia cu care ai intrat in viata si datorita careia ai platit mult iar scrierea iti incanta simturile. Daca nu ati citit, atunci sa o faceti neaparat.
 • Kafka pe malul marii de Haruki Murakami. Daca as incerca sa scriu si altceva in afara de postari pe blog si plangeri de mila prin jurnal si m-as apuca de o carte, as imprumuta, fara sa-mi propun asta, ci in mod natural, ceva din nebunia lui Murakami. Mi-a placut ca am regăsit părți din mine, indiferent cât de ciudate ar fi fost.
 • Aviatorul de Evgenij Vodolazkin. Rușii sunt buni, orice ai spune. Iar “Aviatorul exceleaza printr-o scriere superbă, dar și printr-o poveste emoționantă. Am dat cartea mai departe și tot recenzii pozitive a primit, deci nu o recomand doar eu.
 • Minunata lume noua de Aldous Huxley. Citim uneori niște cărți care ne ridică părul de pe mâini și acest roman reușește acest acest fapt nu fiindcă e o distopie care infricoseaza, ci pentru că în mare exagereaza doar trăsăturile lumii în care trăim.
 • Lupul de stepă de Herman Hesse. Nu știu neapărat dacă a fost cartea anului pentru mine, dar fără îndoială a fost scrierea cea mai aproape de mine ca om, nu ca blogger de carte cu ceva pretenții. E scrisă bine, dar nici nu contează acest aspect când vorbește despre durere, disperare, când îți face portret, când te simți din nou citit cu măiestrie.
 • Fight club de Chuck Palahniuk. Când spuneam că locul lui King e luat în topul preferințelor, mă gândeam la Palahniuk care m-a câștigat definitiv prin două din cele trei cărți citite in acest an. Daca pe King îl apreciez pentru măiestrie și idei, Palahniuk are un punct în plus și pentru ce nasc romanele lui, pentru cum te ridică când nimic nu o mai face.
 • Femeia de hârtie de Rabih Alameddine. Citind această carte m-am văzut în viitor, singură, înconjurată de cărți și traduceri, cu părul mov sau verde. O bătrână chiar simpatică dacă nu o deranjezi. Vă recomand totuși cartea dacă sunteți pasionați de citit mai mult decât de oameni.
 • Jane Eyre de Charlotte Bronte. Am citit acest roman pe la 14 ani prima dată și îmi plăcuse mult la aceea vreme, dar aveam emoții că se va întâmpla la fel și acum. Însă abia acum am putut să înțeleg nu doar acțiunea cărții, ci pe Jane, durerea din viața ei, frustrarea. Mi-a fost dragă și prevăd în viitor și o a treia citire.

Făcând această listă, nu pot să nu mă bucur de 2018 și sper la un 2019 la fel de bogat. Un an binecuvântat să aveți, cu cărți folositoare. 🙂

Advertisements

8 thoughts on “10 cărți de nota 10 citite în 2018

 1. Hai sa te si critic nitel: de ce Dumnezeu nu ai pus link catre “recenziile” fiecarei carti? Nu doar ca imi era mie mai usor (caut acum recenzia pt Fight Club), dar era si in interesul tau.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s