4 titluri clasice de citit in aceasta iarna sau macar in aceasta viata

Pe motiv de troiene, frig si alte peripetii cu care se laudau iernile de altadata si de care inca se plang jurnalistii nostri, anotimpul deja numit ma trimite cu gandul la cartile alea grele pentru care iti faci curaj ca mielul pentru taiere. Mno, acum parca cu mai mare interes il citesti pe Kafka in ianuarie, cand nu te topesti de caldura si cand inca te bantuie acea stare de “hai sa fac din anul asta unul memorabil, hai sa citesc carti bune si hai sa mananc sanatos!”, care iti trece cel tarziu prin februarie. Ce titluri sper sa citesc in aceasta iarna?

Procesul de Franz Kafka. Nu ma astept sa am orgasm la fiecare cinci pagini si cu siguranta imi voi dori sa renunt de foarte multe ori fiindca se anunta o lectura greoaie. Insa am in minte fascinatia cu care am privit o piesa de teatru, Metamorfoza, mai exact (opera tot de-a scriitorului) si sunt ferm convinsa ca aceeasi admiratie pentru geniul lui Kafka va iesi la iveala in timp ce inaintez in intelegerea lecturii.

Dragoste in vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez. Povestile de dragoste moderne, dintre o ea virgina si un el bad boy nu ma fac sa ma indragostesc de dragoste si nici nu ma emotioneaza pentru ca prea explodeaza de clisee, replici rasuflate, sentimente exagerate si prost intelese. In schimb o poveste despre o iubire ce trece barierele timpului, scrisa un clasic contemporan (poate vor exista comentarii, dar eu cred ca Marquez isi are locul in aceasta lista), la fel de celebra ca Romeo si Julieta, e un must read pentru orice cititor care se respecta.

Razboi si pace de Lev Tolstoi. Vorbea un prieten bun cu cat efort, dar fascinatie a dus la capat aceasta lectura, cum a suferit langa persoanje si cat de bogat s-a simtit citind aceasta carte. Personal caut in aceasta perioada scrieri puternice, de impact, care sa poata indeplini un rol important in formarea omului de maine. Si am convingerea ca opera lui Tolstoi e memorabila tocmai datorita urmelor lasate asupra cititorului.

Fratii Karamazov de Dostoievski. Scriitorul rus si-a pus ideile pe hartie intr-un mod atat de bun, incat e o adevarata placere sa-l citesti. Ce-i drept cu moderatie, fiindca te aduce cu usurinta la disperare tendinta lui de a diseca totul. Sper sa am timp sa-i citesc toate operele, dar ma intereseaza aceasta cu precadere, desi nu neg ca si Demonii ma atrage aproape in aceeasi masura.

Sunt tare curioasa ce parere aveti despre aceste carti, ce alte titluri sugerati. Va astept si primesc parerile cu entuziasm. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

6 thoughts on “4 titluri clasice de citit in aceasta iarna sau macar in aceasta viata

  1. Am citit toate titlurile enumerate. Dragoste în vremea holerei e cea mai uşurică dintre ele, urmată de Procesul, apoi Frații Karamazov şi cărămisa de Război şi pace. Ultima mi s-a părut cea mai greoaie datorită acțiunii ce se întrerupea câteva zeci de pagini, ca autorul să relateze fapte legate de război şi detalii legate de tactică, uniforme sau numele nu ştiu cărui general. Sunt curioasă de impresiile tale legate de titlurile astea 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s