Posted in Recenzii

Bibliotecara de la Auschwitz, Antonio G. Iturbe – unul dintre romanele mele preferate despre evrei

Romanele cu teme istorice sunt mereu in capul listei de to read, deopotriva pentru ca am tendinte sadice, deci ma torturez singura cu scene care ma fac sa plang, dar si pentru ca mereu ma fac sa-mi amintesc cat sunt de norocoasa ca m-am nascut in aceste vremuri.

De-a lungul carierei mele de cititor, mi-au cazut mana carti bune legate de acest subiect, dar si altele nu atat de documentate sau bine scrise, care s-au axat mai mult pe transmiterea unor emotii. In multimea acestor scrieri, Bibliotecara de la Auschwitz iese in evidenta atat printr-o scriere acceptabila spre buna, cat si prin cateva scene care te aduc la lacrimi.

Antonio Iturbe si-a luat meseria de scriitor in serios. A cautat un supravietuitor al teroarei si pornind de la informatiile primite de la Dita (bibliotecara aflata in centrul povestii) slefuieste un roman impresionant, o carte despre carti, o scriere despre cea mai neagra perioada a istoriei, in care si divinitatea, si omenirea au inchis ochii in fata suferintei.

23518888_1530016550399742_7035773894774944674_n

Asa cum am spus deja, cartea o are in prim plan pe Dita, o adolescenta aruncata intr-un lagar de concentrare nazist, care se revolta prin lectura. Aceasta aduna cateva carti vechi si cauta oameni care pot spune o poveste, pentru a le oferi celor de langa ea cateva clipe de fericire in acel iad. Ce-i drept, intre foamete si durere, aparent a-i spune ca nu poate avea un prea mare efect, dar noi, cititorii, stim mai bine cat influenteaza o carte o zi proasta.

Maiestria scriitorului, recomandarile de lectura, momentele dureroase, toate duc la aceeasi concluzie: Bibliotecara de la Auschwitz e mai buna decat Hotul de carti si aproape la fel de fascinanta ca Jurnalul Annei Frank. O carte de cinci stele, pe care o recomand.

Atletul cel mai rezistent nu este cel care atinge primul tinta. Acela este cel mai rapid. Cel mai rezistent este cel care de fiecare data cand cade se ridica. Cel care atunci cand simte durerea in coaste nu se opreste. Cel care nu se da batut cand vede tinta foarte departe. Uneori, chiar daca ai vrea, nu sta in puterea ta sa fii cel mai rapid […]. Dar poti intotdeauna sa alegi sa fii cel mai rezistent. Depinde doar de tine, de vointa ta si de efortul tau.

Advertisements

One thought on “Bibliotecara de la Auschwitz, Antonio G. Iturbe – unul dintre romanele mele preferate despre evrei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s