Ce fel de bloggeri de carte mă enervează?

Zilnic citesc (sau ascult) recenziile și recomandările de carte peste care dau. De asemenea, listele, topurile și tag-urile sunt binevenite. Orice mă ajută să descopăr un titlu bun, de altfel. În marea asta de oameni cu păreri, riști să ai parte și de dezamăgiri. Cum arată acele dezamăgiri pentru mine?

-cei care nu știu să-și argumenteze opinia. “Îmi place pentru că… îmi place”. Fără detalii despre construcția personajelor, despre scriere și acțiune, doar un amalgam de cuvinte entuziaste despre cât de minunată a fost cartea.

-cei care se limitează doar la o categorie literară. Eu aleg să fac slalom printre clasici, young adult (deși mi-am plănuit “divorțul” de aceste cărți), psihologie, horror și bineînțeles că pe undeva trebuie să introduc un thriller. Poate nu reușesc să ofer publicului câte o recenzie din fiecare categorie citită. Dar aduc din când în când o schimbare de peisaj blogului. Și evit blocajele de cititor schimbând rubrica.

-cei care au o temă atât de nasoală încât simți nevoia să te duci la oftalmolog după ce le-ai citit un articol. Fundal negru, plin de steluțe sau colorat, cu floricele și unicorni și scrisul în vreo trei-patru culori. De regulă, nici nu petrec foarte mult timp pe blogurile care au o temă ce îngreunează atât de mult procesul de citire. 

-cei care parcă se tem să-și exprime opinia. Și încep cu “Îmi pare rău dacă vouă vă place aceasta carte…”. Sau se învârt mult în jurul a ceea ce vor să spună “nu a fost tocmai o carte bună, dar…”. Nu. De trei nu. În primul rând, nu ai de ce să-ți ceri scuze că nu ți-a plăcut o carte. Ești diferit, ai trăit cartea în stilul tău, ai propriile principii după care judeci o scriere. E ca și cum te-ai scuza în fața prietenilor că nu îți place înghețata de vanilie. De altfel nu trebuie să-ți fie frică de cuvinte. Dacă vrei să spui “această carte e mai bună de aprins focul decât de citit”, fă-o. Nu o să te împuște nimeni. Haterii de pe net care te înjură, nu au același curaj în viața reală, crede-mă.

-cei care dau spoilere. Pentru acești oameni ar trebui să existe un loc special amenajat în iad. Cum să descrii acțiunea până aproape de final? Să-mi spui 75% din ce se va întâmpla?!? Îmi distrugi bucuria cititului, deși probabil nici nu voi citi cartea vreodată, din cauza ta, om fără inimă. Mă rog, cam asta e ideea, poate mai puțin dramatică. 

Acestea fiind spuse aștept și opiniile voastre. Numai bine! 

17 thoughts on “Ce fel de bloggeri de carte mă enervează?

  1. Asa cum nu imi pierd timpul facand prezentari cartilor care nu mi-au placut, la fel nu pierd timpul nici citind blogurile care nu ma inspira. Daca am citit o recenzie, doua, trei si m-au dezamagit, nu am de ce sa repet actiunea, nu? In schimb, altii pot sa agreeze stilul respectivei persoane, opinia mea este pur subiectiva, evident, deci nu o pot folosi drept masura a adevarului suprem. In concluzie, raman la ceea ce imi place si folosesc timpul sa descopar mai multe astfel de bloguri.

    Liked by 1 person

  2. Stiu exact despre ce vorbesti. Era sa mor într-o zi de ciuda când am citit o recenzie la Zece respiratie scurte. Dacă până atunci cartea ma intriga și ma făcea sa vreau sa o lecturez, după ce am citit recenzie am sters-o definitiv de pe lista de TBR. În recenzie se descria cu detalii toată acțiunea cărții, m-am prins cum se termina si ce intrigi sunt fara ca macar sa citesc cartea… Asa ceva nu se face 😦

    Liked by 1 person

  3. Nu prea am timp să mă las enervată de blogguri. Dacă văd de la început că un blog nu e pe gustul meu, pur și simplu nu îl mai citesc 🙂 La ce să consum timp și nervi inutil?
    Un deal breaker e din start tema (prea multe culori, reclame, gifuri, un font neprietenos, lipsa diacriticelor), apoi urmează felul în care face recenzii (îi ocolesc pe cei care scriu extrem de copilăresc și fac mai mult rezumatul cărții).
    Nu mi se pare nimic greșit în a citi cărți doar dintr-un anumit gen literar. Până la urmă, blogul este jurnalul tău de lectură. Dacă nu împărtășesc aceleași gusturi de lectură cu respectivul, pur și simplu nu-i citesc blogul. De exemplu, eu nu citesc SF, cărți cu vampiri sau YA (doar foarte rar) așa că, pur și simplu, nu urmăresc blogurile care se axează pe aceste genuri.

    Liked by 1 person

    1. Era mai mult un sfat pentru cititorul din tine, decât pentru blogger. Eu zic că e mai bine să le schimbi din când in când. Și să încerci și chestii noi.

      Like

      1. Hmm… da și nu. Deja când ajungi la o vârstă și ai ceva lecturi în spate cam știi ce îți place și nu mai ai chef să pierzi vremea cu cărți care știi clar că nu sunt pe gustul tău. Eu așa simt pt cărțile cu vampiri (YA nu zic pas, chiar am citit unele drăguțe, dar nu sunt prima mea alegere; SF-urile la fel nu zic de tot pas pt că știu că sunt și de calitate, dar nu mă atrag prea tare, îmi creează o stare de disconfort). E ok să ieși din zona ta de confort atâta timp cât faci asta pentru că așa simți tu și nu dintr-un sentiment al datoriei față de cei care îți citesc blogul.

        Liked by 1 person

  4. Nu stiu daca eu te-am inspirat pentru articolul asta, dar tin, pt cititorii acestui blog, sa semnalez un tip de bloggeri care ma enerveaza, valabil si la carti si la filme: cei care nu aduc nimic nou celor care deja au citit cartea.

    Pe romaneste: eu am citit cartea X, vreau sa citesc articole prin blogosfera despre acea carte. Articolele alea nu trebuie sa ma convinga s-o citesc, am facut deja asta, insa trebuie sa-mi aduca ceva nou. Daca nu, sunt inutile.

    (Nu stiu daca-l vei accepta complet, daca vei cenzura link-ul te inteleg, dar daca nu, tin sa semnalez si articolul scris de mine pe o tema asemanatoare:
    https://cinemil.ro/ce-recenzii-de-filme-ma-enerveaza/ )

    Like

    1. Il citisem și mă gândeam că “hm, planuiam sa scriu și eu despre asta. Acum o să las impresia că am luat de la om ideea”. Inițial am spus că nu mai scriu, sincer. Și totuși am facut-o . 😀
      Și nu cenzurez nimic. Oferi un link util. 😉

      Liked by 1 person

  5. De acord! Eu cand dau de rezumate nu mai citesc, m-am invatat minte. Ideea e ca pe unii ii doare undeva de atmosfera cartii sau constructia personajului, ei se refera strict la ce face personajul x si personajul y… pentru ca doar atata pot, la nivelul acesta se intampla si lectura.

    Like

Leave a comment