Posted in Cărți adolescenți

13 reasons why, Jay Asher- o tragedie din nimic

Eroii mei preferați din literatură au, de regulă, boli mintale, o afinitate pentru sinucidere și dublă personalitate. Se înțelege deci că m-a atras povestea adolescentei Hannah Baker. Păcat însă că în loc de un personaj inteligent, care citează din Freud, am dat peste o pustoaică care, înainte de a-și pune capăt zilelor, cu o iscusință…tipică vârstei, creează un plan de răzbunare fiindcă lumea e rea și “dujmanii e mulți” iar pentru faptele mele sunt toți vinovați, mai puțin eu. Nu, nu sunt eu sub influența unor substanțe. Atât am reușit să înțeleg din carte.

Acest roman încurajează (evident, nu în mod voit) tinerii să se sinucidă. Pe principiul, fa-o, căci se vor simți vinovați că te-au bârfit sau ignorat, fotografiat pe la geam sau alte “tragedii”, care chiar vor conta peste zece ani (în ideea în care iei mentosane în loc de pastile și scapi cu viață). Nu, în realitate, dacă alegi să mori în loc să faci ceva cu viața ta, află că atunci când vei fi doi metri sub pământ, părerile de rău ale celor care te-au făcut sa suferi nu vor conta deloc. Așa că uită! Hanna Baker nu a înviat că se dădea Clay cu capul de pereți fiindcă nu i-a făcut la timp declarația sub clar de…neon.

După fiecare capitol, adicătelea de fiecare dată când era terfelit câte un personaj de micuța sinucigașă, eu rămâneam cu aceeași nedumerire și întrebare pe buze “ok, dar unde e tragedia?”. Dramele tinerei sunt tipice vârstei, dar sunt genul de întâmplări care chiar nu vor conta peste ani. Asta ar trebui să realizeze adolescenții. Că dacă îți tai venele pentru că ți-a dat crush-ul seen iar la școală ești arătat cu degetul pentru că nu corespunzi idealului de frumusețe al turmei, atunci vei pierde niște experiențe importante și frumoase. 

Am apreciat încercarea lui Jay Asher de a pune accentul pe importanța comunicării, pentru că dacă te bântuie gândul de a ieși de pe scenă înainte de a începe spectacolul cu adevărat, du-te la un prieten bun, un psiholog sau un preot. După câțiva stropi de apă sfințită dați în ochi și o cruce peste cap te calmezi puțin. Acum depinde în ce crezi mai mult. De asemenea, scriitorul trage un semnal de alarmă și în grupul celor veșnici fericiți care nu dau doi bani și o bășină pe sentimentele pe care le provoacă prin faptele lor. 

Per ansamblu, romanul “13 reasons why” este despre cum unii dintre noi își refuză singuri dreptul la fericire, dar și despre efectele nefaste ale lipsei de comunicare și consecințele propriilor fapte. 

Advertisements

One thought on “13 reasons why, Jay Asher- o tragedie din nimic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s