Posted in Recenzii

Umanii, de Matt Haig-cartea care îți răstoarnă conceptul despre fericire 

​Oricât aș încerca să găsesc cuvintele potrivite, scrierea acestei recenzii pare să fie peste capacitățile mele literare. Pur și simplu nu reușesc să pun toate ideile care mi se perindă acum prin minte în fraze coerente. Ceea ce e absurd și frustrant deopotrivă fiindcă eu chiar îmi doresc să conving cât mai multe persoane să citească această carte. Probabil această incapacitate de exprimare se datorează impresiei generale pe care această lectură a lăsat-o asupra mea. 

Noile tehnologii, pe Pământ, nu înseamnă decât ceva de care vei râde peste cinci ani. Prețuiește chestiile de care nu vei râde peste cinci ani. Cum ar fi dragostea. O poezie bună. Sau un cântec. Sau cerul.

De cea mai mare parte a entuziasmului meu se face vinovată viziunea despre existență, fericire, iubire pe care o regăsești în carte, fiindcă această lectură te învață să fii om. Citind “Umanii” realizezi câtă importanță acordăm unor lucruri care nu ne aduc nici un sentiment pozitiv, înveți să fii fericit. 

Scriitorul Matt Haig cucerește publicul mai puțin prin acțiune, prin firul narativ, ci se axează pe ideile cu care cititorul rămâne după finalizarea lecturii. Își asumă rolul de profesor-unul care ne învață să prețuim aspectele relevante ale vieții-dar nu ignoră nici meseria de scriitor de ficțiune. 

Nimeni nu te va înțelege. Și, în cele din urmă, nici nu-i așa de important. Ce e important e că tu te înțelegi pe tine. 

Nu-ți face griji în legătură cu capacitățile tale. Ai capacitatea de a iubi. Asta-i de ajuns.

În Umanii protagonistul e atipic, de fapt nici măcar nu e o ființă umană, ci un extraterestru. O făptură de pe altă planetă vine pe Pământ și privește întreaga omenire din perspectiva cuiva care nu a cunoscut niciodată sentimentul de emoție. Observațiile lui sunt prețioase, acțiunile lui stârnesc amuzamentul iar curiozitatea manifestată față de umani m-a făcut să realizez cât de complicată e specia noastră. E o carte a revelațiilor. 

Singura dezamăgire, deși e mult spus, pe care Matt Haig mi-a produs-o a fost în ceea ce privește ingeniozitatea intrigii, acțiunea a fost relativ previzibilă. Dar această afirmație e un fel de căutarea unui nod în papură, căci, în fond, cartea e foarte bună. 

Fii drăguț cu alți oameni! La nivel universal, ei sunt tu însuți.

Tehnologia nu va salva umanitatea. Oamenii o vor salva.

Umanii  e o scriere impresionantă, emoționantă, din care ai multe învățături de extras. Îți recomand să o citești pentru gândurile bune din ea, pentru starea de spirit pe care ți-o oferă sau  pentru a cunoaște și altă perspectivă a vieții. 

Nu trebuie să fii profesor universitar. Nu trebuie să fii nimic. Nu forța lucrurile. Bâjbâie după drumul tău și să nu încetezi să bâjbâi până nu vei găsi ceva care să ți se potrivească., Poate că nu ți se va potrivi nimic. Poate că tu ești un drum, nu o destinație. Asta-i în regulă. Fii un drum! Dar asigură-te că e unul care să aibă ceva la care să te uiți pe fereastră.

Advertisements

One thought on “Umanii, de Matt Haig-cartea care îți răstoarnă conceptul despre fericire 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s